Fredag 24 maj 2013
Rhubarb, darling!
För första gången har vi lyckats få rabarber att växa i trädgården, och det måste ju firas. Den här kompotten passar perfekt att äta precis som den är, eller med en klick grädde, eller kanske med kokosmjölksgrädde, eller varför inte det allra bästa vanilj-fluffet. Eller så gör du en Pavlova, eller använder kompotten som fyllning i en god kaka. Seså, ut på rabarberjakt – bums!
RECEPT: SOFIJA TOREBO STRINDLUND
Det här behöver du (räcker till 4-6 personer):
5-6 rabarberstänger
50 gr smör
1.5 dl råströsocker
1/2 citron (saften)
1 tsk vaniljpulver
1 citrongrässtjälk
några nävar flagad mandel
Så här gör du:
Rosta mandeln i torr panna, så den får gyllenbrun färg. Skölj rabarbern och skär i bitar. Lägg i en tjockbottnad kastrull tillsammans med socker, smör, vaniljpulver och saften från en halv citron. Ta bort de yttersta lagret på citrongräset, och skär bort den nedersta grova biten. Däng till citrongräset med en kavel eller något annat hårt, så frigörs smaken mer. Hacka citrongräset i små, små bitar och lägg ner i kastrullen (är du lite osäker på smaken, så börjar med mindre mängd och smakar av längs vägen).
Låt blandningen koka på medelvärme under omrörning tills rabarbern är mjuk och smör och socker har smält ihop (tar ca. 10-15 minuter). Ställ åt sidan och låt svalna. Häll upp i portionsglas, klicka över lite grädde och strössla med mandelflarn.
Dead or Alive: You spin me 'round (1985)