Söndag 29 januari 2012
Blodet droppar, blodet droppar...
Januari är onekligen blodapelsinens månad för oss här i norr. Vad passar väl då inte bättre än att göra en riktigt frasig efterrättstarte med både syrlighet och sötma. Glöm bara inte att räkna med de här timmarna som tarten behöver i frysen innan den kan gräddas.
RECEPT: SOFIJA TOREBO STRINDLUND
Det här behövs:
5-7 blodapelsiner (lite beroende på storlek)
lite drygt 2 dl vetemjöl
1/2 dl (+ 3 msk) råsocker
1 nypa bakpulver
1 nypa salt
100 gr kallt smör (samt lite extra att hyvla över)
2 msk iskallt vatten
1 ägg
Tillbehör:
Halvsmält vaniljglass, vispad grädde med lite vanilj i eller varför inte den här muffliga vaniljkrämen tillsammans med lite av den här grymma kolasåsen också.
Så här gör du:
Blanda alla torra ingredienser (mjöl, socker, bakpulver och salt) i en bunke. Skär smöret i små bitar och stjälp i bunken. Knåda ihop till en smidig deg (eller om du hellre lyxar till det och använder dig av en köksmaskin). Häll i det iskalla vattnet och blanda. Klä in degen med plastfolie och låt den vila i kylen minst en halvtimme.
Skär skalet av blodapelsinerna (viktigt att så mycket som möjligt av det vita innerskalet skärs bort, eftersom det smakar ruskigt beskt). Skär alla apelsinerna (utom en) i klyftor (även här, se till att få bort så mycket som möjligt av det "vita") och lägg i en skål så länge. Det kommer se ut lite som en scen ur en skräckfilm, så se till att ha förkläde på och vara långt ifrån saker som inte vill bli rödfärgade. Skär den sista apelsinen i tunna snygga skivor (för dekor). Samla ihop all juice och drick upp den på studs, den behövs inte till tarten.
Ta ut degen från kylen och kavla ut den på bakplåtspapper till några millimeters tjock rundel. Lägg apelsinklyftorna i mitten, strö över två matskedar socker och hyvla över några skivor med smör. Vik över degen en bit in på apelsinklyftorna och lägg till sist på apelsinskivorna och ytterligare en matsked socker. Pensla tarten med ägg och ställ in i frysen (med bakplåtspappret kvar!) i minst 4 timmar så allt blir helt genomfruset (detta gör att tarten slipper bli allt för blöt och sumpig när den gräddas).
Sätt ugnen på 190°. Sätt in den helfrusna tarten (fortfarande med bakplåtspapper under) i mitten av ugnen på en plåt. Grädda ca. en timme tills den blir gyllenbrun. Ta ut och låt svalna. Ät sedan med några av ovan nämnda tillbehör. Heja c-vitaminsäsong!
U2: Sunday, bloody sunday (1983)
Följ gärna via Facebook också. Lite annat och lite bakom kulisserna: facebook.com/ihuvudetpaelvaelva/