Lördag 14 december 2013
En almindelig dansk islagkäääääge.
Förra helgen hälsade vi på de goaste vänner strax söder om Helsingør. På lördagkvällen ursäktade sig värdparet med att säga att till efterrätt skulle det bara bli en "almindelig islagkage" och jag famlade lite nervöst med blicken. Inte ville jag blotta min okunskap om varken det danska språket eller deras efterrätter, med jag förstod faktiskt inte en endaste bokstav av det som sades, så jag nickade bara lite rart och sa att det ju blir jäääääättebra! Islagkage. Islagkage. Islagkage. Vad i hela fridens liljor var det?
Nu vet jag desto bättre. Det som dukades fram var den mest fantastiska glasstårta med marsipanglass, mörk choklad och hackad mandel. Jag skulle aldrig i min vildaste fantasti kunna tro att det kunde vara så gott med marsipan i glass, men det var fullständigt magiskt. Så, när jag kom hem igen var det dags att börja experimentera lite. Det här är således min variant av islagkage med marsipan, dock inte lika elegant som den danska varianten. Men att den är god, det lovar jag.
Och, om du undrar: Det är alltså två marsipangrisar som är på toppen på tårtan, även om det mest ser ut som två oformliga beige klumpar. Nåja.
recept: Sofija Torebo Strindlund
Det här behöver du:
6 äggulor
1 dl strösocker
2+3 dl vispgrädde
2 dl mjölk
någon nypa vaniljpulver
75-100 gr mandelmassa
ca. 150 gr mörk choklad
(ev. lite bittermandelessens)
Tillbehör:
Elvisp
Stavmixer
Glassmaskin (om du har)
En fin tårtform
Pynt till tårtan (florsocker, marsipangrisar, bär...)
Så här gör du:
Lägg äggulorna tillsammans med socker och vanilj i en bunke och vispa tills det blir härligt fluff. Koka upp 2 dl grädde tillsammans med 2 dl mjölk i en kastrull. Blanda ner äggfluff och mandelmassa i kastrullet med gräddmjölk och låt puttra på medelvärme i cirka 10 minuter, rör om lite då och då så att mandelmassan smälter ordentligt.
Vispa 3 dl grädde i en bunke. När äggfluffet har kokat klart, lyfter du bort det från spisen och kör några varv med en stavmixer så att det blir till en slät kräm. Häll försiktigt ner det ljumna äggfluffet i bunken med grädde och blanda runt. Smaka av. Vill du ha en lite mer distinkt smak kan du ta i några droppar av bittermandelessens, men var försiktigt – det är mycket smak i liten flaska.
Ställ in bunken i kylen och låt smeten stå och fluffa till sig över natten. Hacka chokladen och häll ner i den kalla smeten. Kör allt i glassmaskin tills det blir lagom konsistens (tar ca. 20-30 minuter beroende på maskin). Har du ingen glassmaskin häller du istället upp smeten direkt i tårtformen (skillnaden blir istället en liten hårdare konsistens på glassen). Ställ in i frysen tills glassen har stelnat (tar några timmar).
Smält chokladen, vill du ha konsistensen lite rinnigare så häll i lite neutral olja eller en klick smör. Ta ut och stjälp upp tårtan på ett fat (är det svårt att få loss den från kanterna, så doppa formen lite snabbt i ett varmt vattenbad). Ringla över den smälta chokladen och ställ sedan in tårtan i frysen igen.
Ta ut tårtan en stund innan servering. Garnera med snö, grisar och allehanda juleting. Ät och njut.
Mads Langer: I en stjerneregn af sne (2013)