Måndag 12 december 2011
Inte en nöt i sikte, men dock en puff av vitpeppar.
När jag var liten åkte vi ofta över till Helsingør under juletid. Från gulligt pyntade små butiker var det alltid tre saker som tvunget skulle med hem; en rejäl bit av den illastinkande osten Sorte Sara, några märkliga kinesiska stenar som vecklades ut till de mest magiska blommor när de lades i vatten och en påse pepparnötter från favoritbageriet.
I flera år har jag tjyvbakat pebernødder genom att bara använda vanlig pepparkaksdeg, men så äntligen lärde jag känna Line. Och, är det någon som kan det här med pebernødder, så är det just hon. Vårda receptet ömt, för det här är fullständigt ljuvligt.
Det här behöver du till ungefär hundra små pebernødder:
150 gr farinsocker (lite drygt 2 dl)
150 gr smör
1 stort ägg
250 gr vetemjöl (lite drygt 4 dl)
1 tsk bikarbonat
1/2 tsk nymald nejlika
1/2 tsk nymald ingefära
1 tsk nymald kardemumma
1 kryddmått vitpeppar
Så här gör du:
Vispa farinsocker och smör fluffigt i en bunke, stjälp i ägget. Blanda i övriga ingredienser och knåda till en jämn deg. Låt degen vila en timme i kylen.
Sätt ugnen på 180°. Ta ut degen från kylen och rulla små, små bollar. Lägg dem på smord plåt (eller använd bakplåtspapper). Grädda i ugnen ca. 10 minuter till de försiktigt börjar spricka på ytan. Bollarna är fortfarande lite mjuka när de tas ut från ugnen, men stelnar när de svalnar. Förvara i burk med tätslutande lock, så håller de länge. Glædelig Jul!