Torsdag 21 mars 2013
Choklad, choklad och ändå mer choklad!
För någon vecka sen hade jag ett gäng fantastiska mat- och vinbloggare hemma på middag kring det runda bordet. Flera av dem hade jag aldrig träffat förut, bara läst deras bloggar och tänkt att det skulle vara himla kul att träffas någon gång. Så, jag tog lite gisslan på Fredrik med bloggen Who Cut the Cheeze och så bjöd vi in hela gänget. Fredrik ansvarade för vad vi fick i glasen, och jag tog hand om maten. Sen babblade vi. Och babblade. Och skrattade. Och babblade. Och, den här chokladsemifreddon var vad vi åt till efterrätt.
Vill du läsa lite mer om kvällen har Moma skrivit väldigt rart om det här, och så har även Tina och Fredrik och Helena.
Vad gäller semifreddon så är det som det är med semifreddo, det är helt enkelt en jädrans massa moment hit och dit (här finns ett bra alternativ på en enklare fuskvariant). Det som är nyckeln till framgång med den här, är att man ska vispa ägg och socker i vattenbad, ha i lite flytande glukos och sedan låta den vila ett dygn i frysen innan du sätter tänderna i den. Och, det går såklart alldeles utmärkt att låta bli att ha i körsbären om du inte skulle gilla det.
RECEPT: SOFIJA TOREBO STRINDLUND
Det här behöver du:
Semifreddo:
5 ägg
4 äggulor
2 dl strösocker
2 msk flytande glykos (gör att semifreddon blir riktigt krämig och len)
1 msk sprit*
5 dl vispgrädde
450 gr mörk finchoklad (70%)
Kyssebärsås:
1 burk körsbärsmarmelad
1/2 tsk vaniljpulver
lite citronsaft
1 msk sprit*
en nypa kanel
ev. lite socker
* Här har jag använt mig av en spansk brandy, men det går lika bra med tex. port- eller marsalavin (anledningen att det är med sprit i receptet är för att göra så att sockret inte kristalliserar sig).
Tillbehör:
Springform (gärna en som är lite mindre i omfång och istället högre – så blir det lite maffigare!)
Så här gör du:
Häll ner körsbärsmarmeladen i en kastrull och värm på försiktigt så den blir lite mer flytande. Smaksätt med vanilj, citronsaft, kanel, sprit och ev. lite socker. Låt koka ihop och smaka av. Ställ undan för att svalna.
Knäck de hela äggen och gulorna i en bunke som tål att stå i vattenbad (jag använde mig av en vanlig plastbunke, och det gick hur bra som helst), häll i socker, sprit och den klistriga glykosen. Ställ bunken i en vid kastrull med småkokande vatten och vispa med elvisp i ungefär tio minuter tills glukosen har smält och äggen har blivit till ett riktigt vitt fluff. Lyft bort från vattenbadet och fortsätt vispa tills fluffet svalnar helt.
Smält chokladen över vattenbadet och vispa grädden. Rör sedan ner den smälta chokladen i en tunn stråle i äggfluffet och vänd till sist ner den vispade grädden.
Stjälp upp smeten i springformen och blanda i körsbär med sås. Ställ i frysen i ett dygn så den får vila till sig. Vid servering lossar du kanterna försiktigt med en tunn kniv, och låter sedan semifreddon vila en tjugo minuter innan du serverar – så blir den riktigt härligt krämig och god.
Att dricka till? En illstark kaffe, eller ett sött italienskt efterrättsvin från Piemonte.
U2: No line on the horizon (2009)