Tisdag 15 mars 2011
Saltlakritschokladkola.
Det här receptet hittade jag från början i en liten sötsaksbok av Johanna Westman. Det är helt fantastiskt (om du gillar saltlakrits och choklad vill säga).
Egentligen ska detta visst räknas som ett julgodis, men det har jag inget som helst överseende med. Den här lilla pralinen funkar gladeligen även till midsommar! Har du en gammal amalgamfyllning som är på upphällningen, är detta även det perfekta verktyget att skynda på den processen. Se det som ett litet tips i all välmening bara.
Här kommer recept för ca. 50-60 stk:
Ingredienser:
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk kakao
1 liten påse Turkisk Peppar (150 gr)
2 tsk smör
200 gr mörk choklad
flingsalt
Så här gör du:
Klä en form (ca 20x20 cm), med bakplåtspapper. Häll i påsen med Turkisk Peppar i en tjockbottnad kastull. Blanda i grädde, sirap, socker och kakao. Låt det koka upp under omrörning så att karamellerna smälter. Låt kastrullen sedan koka kraftigt utan lock tills du kan göra det klassiska kulprovet (det tar ungefär 15 minuter, men beror lite på vilken typ av kastrull du använder, och hur vid den är, så håll koll!)
Rör om då och då. Rör ner smöret och häll smeten i formen. Ställ kolan kallt att stelna.
Smält under tiden chokladen i vattenbad, låt den svalna så den är i ungefär samma temperatur som kolan. Skär eller klipp kolan i bitar. Doppa varje bit i chokladen och lägg sedan upp på ett bakplåtspapper. Strö lite havssalt på toppen innan chokladen har stelnat.