Torsdag 1 december 2011
De ser precis ut som vanligt, men smakar inte alls som du tror.
När julehelg närmar sig med ljusets hastighet, då är det dags att modifiera pyssellistan. Strunta i årets storbak av klenor, musslor och danska pepparnötter och gör istället en kryddig version av vår klassiska chokladboll. God Jul!
RECEPT: SOFIJA TOREBO STRINDLUND
Det här behövs till ca. 45 små godingar:
200 gram smör
2 dl strösocker
4 msk kakao
3 tsk vaniljsocker eller 1.5 tsk vaniljpulver
5 msk superstarkt (kallt) kaffe
6 dl havregryn
kokos för garnering
Julkryddning:
2 tsk nymald kardemumma
1 tsk nymald kanel
1 tsk nymald nejlika
1 tsk nymalda pomeransskal
1 tsk nymald ingefära
Blanda alla ingredienser (inkl. kryddblandningen) ordentligt. Rulla små bollar, vänd dem i kokos. Ställ i kylen en stund innan servering.
Vill du vara lite wild & crazy kan du låta bli att rulla smeten till bollar och istället trycka ut allt i en pajform med löstagbar botten. Smält mörk choklad och bred över som ett täcke. Ställ svalt en stund så chokladen stelnar och vips har du fått bästa (och enklaste) tårtan som både stora och små gillar!
Bill Nighy: Christmas is all around (2003)