Torsdag 3 oktober 2013
Miffy och chokladsmörkrämen.
Rubriken låter ju nästan som titeln på en barnbok vetja. Men så är det ikke. Det här är recept på den allra enklaste och godaste chokladsmörkrämen, som faktiskt också är vad den heter. Förutom att använda den som fyllning mellan två frasiga goa småkakor, kan den ju användas till både tårta, bakverk och allehanda efterrätter.
Och Miffyformarna som jag skrev om här, har blivit liggandes alldeles för länge i en låda hemma i köket. Så nu var det dags. Hujedamej vad pillrigt det blev. Men gott! Och sexåringen i familjen hoppade av lycka – och det var väl huvudsaken.
recept: Sofija Torebo Strindlund
Det här behöver du (blir ca. 35 dubbla Miffykakor)
Chokladsmörkräm:
200 gr smör
200 gr av din godaste choklad (ljus eller mörk, smaksatt eller naturell...)
Småkakor:
200 gr smör
1 dl florsocker
1 tsk vaniljpulver
4 dl vetemjöl
Tillbehör:
Miffyformar
Så här gör du chokladsmörkrämen:
Smält choklad och smör i en kastrull på medelvärme tills det blir en jämn sås. Häll över såsen till en bunke och ställ och svalna en stund. Sätt sen in i kylen tills chokladen stelnar och det blir ett sånt där vitt (lite läbbigt) täcke överst, det tar någon timme. Använd elvisp och vispa upp tills det blir en ljus fluffig kräm. Färdigt. Använder du inte all smörkräm på en gång går det bra att ställa tillbaka den i kylen, och sen vispa upp den igen, och igen, och igen...
Så här gör du småkakorna:
Sätt ugnen på 180°. Blanda och knåda ihop alla ingredienserna i en bunke tills det blir en jämn deg. Kavla ut och gör dina kakor. Ställ in kakorna i kylen en stund så de vila till sig och stelnar lite. Grädda i ugnen i max 10 minuter, så de inte får för mycket färg. Låt svalna. Bred sedan ett lager smörkräm mellan två kakor och tryck ihop. Förvara i kylen.
Att dricka till: Ett glas iskall mjölk sitter som en smäck!
Rebecca Facey: Boat on the river (2001)