Onsdag 2 april 2014
*atscho*prosit*snörvel*fnys*host*
Det har varit lite av en sjukstuga här hemma ett tag. Den lilla människan lyckades till sist inte stå emot den årliga vårvintersnuvan, utan fick snällt sitta hemma med sin mor och far och sörpla håningsvatten och äta glass. Jag kom då att tänka på de gamla Emser-tabletterna som jag som liten fick smälta i en kopp varm mjölk att bota hostan med. Och tankarna for iväg på att göra ett godis som även skulle kunna funka som förkylningslindrare.
Det bidde kolor med ingefära, citron och håning och som alldeles utmärkt även går att hälla ner ett par stycken i en kopp rykande varmt vatten att sörpla i sig. Jag kan dock meddela (om någon skulle undra) att kolorna även kan ätas om du inte är det minsta förkyld. De blev både rysligt goda och precis så där lagom sega.
recept: Sofija Torebo Strindlund
Det här behöver du (ca. 30 stk kolor):
3 dl råsocker strö (eller 2 dl råsocker strö och 1 dl ljus sirap)
1 dl honung
1 citron (saft + zest)
en bit färsk ingefära
smörpapper (att snurra runt kolorna)
1 msk smör
Så här gör du:
Tvätta citronen och riv av all zest (spara tills senare). Häll ner socker (och ev. sirap) och honung, samt pressa ner saften från citronen i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp och koka sedan på ganska hög värme i nästan en halvtimme. Rör om lite då och då. När smeten börjar lossna från kanterna när du rör om, gör då kulprovet och se om kolan är färdig.
Ställ bort kastrullen från värmen när kolan är färdig. Häll ner citronzest, riv ner en näve ingefära och en klick smör. Blanda runt. Lägg ut en bit smörpapper på bordet (eller smöra en form om du hellre vill låta kolorna stelna där) och häll över smeten där.
När kolan har stelnat en smula kan du vika och forma den till en lagom kantig "rulle". Ställ svalt en stund och skär sedan upp kolabitarna. Klipp smörpapper och vik runt kolorna.
Metallica: Wherever I may roam (1991)