Onsdag 14 november 2012
Det må se ut som en alldeles vanlig crème brûlée, men icke.
Det här är en glass, som är som en crème brûlee, fast ändå en glass. Av nån märklig anledning är jag inte så himla förtjust i efterrätter längre. Annat var det förr vill jag lova. Då var jag även helt övertygad om att jag skulle öppna efterrättsrestaurang när jag fyllde fyrtio. Nåja, det var då det. Nuförtiden är jag ännu barnsligt förtjust i just crème brûlée. Den där kalla och krämigt lena fyllningen och det varma täcket av bränt socker som liksom knäcker till på det där alldeles speciella sättet när man sätter skeden i det.
När jag äntligen blev med glassmaskin kom jag så på det; crème brûlée-glass! Nu har jag provat mig fram med lite olika ingredienser och proportioner och tror minsann att jag har fått till en rysligt trevlig efterrätt. Glassen blir både krämig och len, och den kondenserade mjölken ger en liten extra hint av bränt socker och kola.
RECEPT: SOFIJA TOREBO STRINDLUND
Tidsåtgång: ca. 1 dygn
Det här behöver du (räcker till 4-6 portioner):
5 äggulor
1 dl strösocker
1 burk kondenserad mjölk (sötad)
2 dl gammaldags mjölk (eller vanlig fetmjölk)
3 dl grädde
lite vaniljpulver
saften från en halv citron
lite ytterligare strösocker (till det karamelliserade täcket)
Verktyg:
portionsformar
glassmaskin
brännare
Så här gör du:
Knäck äggen och häll ner gulorna (vitorna som blir över kan du använda till de här dansk-italienska godingarna) i en skål tillsammans med strösocker. Vispa ihop äggulor och socker till en fluffig vit kräm.
Koka upp den kondenserade mjölken (försiktigt bara – den bränner ganska lätt vid, och då kommer den inte att smaka gott... lovar) tillsammans med mjölk och vaniljpulver.
Häll mjölkblandningen med tunn stråle ner i skålen med äggsockret. Häll i lite citronsaft. Vispa försiktigt ihop allting och smaka av ifall det behövs mer citron som balans till det söta. Häll tillbaka allt i kastrullen och låt blandningen sjuda på medelvärme i ungefär tio minuter tills krämen tjockar på sig lite. Rör om med jämna mellanrum.
Under tiden vispar du grädden i en bunke. Vänd ner den varma krämen i grädden och blanda försiktigt ihop. Ställ i kylen tills den blir helt kall (minst tre timmar för att vara på säkra sidan). Häll sedan krämen i glassmaskinen och kör igång! När glassen är klar skopar du upp den i portionsformar och jämnar till ytan. Täck över med plastfolie och ställ i frysen för att att vila över natten.
När det är dags för servering, tar du ut skålarna och kanderar sockertäcket. Det är inte helt lätt det här med att bränna socker, men ett tips är att göra det som i omgångar. Strö på ett tunnt lager socker och bränn på tills det bara blir ljusbrunt. Strö över ett nytt lager socker och bränn på. Gör om proceduren några gånger tills du får till en lagom tjock yta, sen kan du bränna på det sista lagret ordentligt så det blir så där härligt mörkbrunt och knäckigt.
Att dricka till?
En vit glögg! Jo, faktiskt – både som varm eller kall. Välj då gärna en med smak av apelsin eller pomerans, tex den norska Herrgårdsglöggen.
Annie Lennox: Cold (1992)