Söndag 14 juli 2013
Syrlig men samtidigt söt – och en smula vuxenvarning på det.
Det var dags att damma av glassmaskinen här hemma igen. I huvudet poppade det envist upp en idé om att göra en glass med smak av citron och vodka och som lyckades vara krämig och len i konsistensen och samtidigt både syrlig och söt i smaken.
Efter lite laborerande och några vändor av misslyckade versioner, lyckades jag allt få till det. Det enda som gick i stöpet var att hitta några blad citronverbena, som jag så seriöst hade planer på att fritera och lägga som piff överst. Äsch, det fick bli en klase vita vinbär istället.
Recept: Sofija Torebo Strindlund
Det här behöver du:
5 äggulor
1 dl strösocker
5 dl vispgrädde
2 dl fetmjölk
1-2 citroner (både saft och zest)
2-3 msk ren vodka
Tillbehör:
Glassmaskin
Elvisp
Så här gör du:
Sätt glassmaskinen i frysen (om det är en sådan variant med inbygd frysfunktion). Lägg äggulor och socker i en tjockbottnad kastrull. Värm försiktigt på medelvärme och vispa hela tiden tills det blir en tjock kräm. Pressa ner saften från en hel citron och ställ sedan tillbaka kastrullen på den varma plattan och vispa tills krämen blir tjock igen. Häll upp krämen i en skål och låt svalna helt.
Vispa grädden och blanda sedan ihop med den avsvalnade citronkrämen. Riv ner citronzest, häll mjölken och slurken med vodka i bunken och vispa ihop allt ordentligt. Ställ bunken att vila i kylen över natten.
Kör smeten i glassmaskin tills konsistensen blir ungefär som lös mjukglass (tar ungefär 20 minuter). Skopa upp glassen i en plastbunke och ställ in några timmar i frysen.
Låt glassen smälta en stund innan du serverar den, så blir den extra god. Och vill du vara lite italiensk så lägger du en kula citronglass i ett glas och häller över lite bubblig Prosecco och vips har du fått till en snabbversion av Sgroppino!
Daryl Braithwaite: One summer (2008)