Måndag 29 augusti 2011
Lingonpaj med karamelligt täcke, varm kolasås och en klick grädde.
Kanske inte den lättaste, luftigaste och kalorisnålaste efterrätten, men alldeles underbar som avslutning på kvällar som nu har blivit både mörkare, och lite kyligare. Comfort Food, helt enkelt.
Recept: Sofija Torebo Strindlund
Det här behövs till pajbotten:
3 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
150 gr smör
2 äggulor
2 msk vispgrädde
... och det här till fyllningen:
1 burk (ca. 3 dl) rårörda lingon (om du inte har gjort egna förstås, här är ett enkelt recept)
80 gr smör
2 1/2 dl havregryn
1 dl strösocker
Ingredienser till kolasåsen:
1 påse Dumlekolor (220 gr)
1 dl vispgrädde
Pajbotten: Sätt ugnen på 200°. Blanda mjöl och socker och fördela ner smöret till en grynig massa. Tillsätt äggulor och grädde och blanda ihop till en jämn deg. Ställ svalt i kylen en stund innan du knådar ut den i din pajform (använd en med löstagbar kant). Låt pajskalet vila 10 minuter i kylen igen, och förgrädda den sedan i ugnen ca. 10 minuter.
Fyllning: Smält smöret försiktigt och blanda tillsammans med havregryn i en bunke. Häll i socker och rör om. Låt stå och dra en stund. Under tiden breder du ut lingonen över hela pajbotten. Smula havregrynsmassan över lingonen och skjutsa in pajen ca. 30 minuter i ugnen (sänk temperaturen något, till ca. 180°), tills den fått fin färg.
Kolasås: Lägg alla Dumlekolor i en kastrull tillsammans med grädde, smält försiktigt på svag värme. Rör om då och då tills det har blivit en blank och krämig sås. Färdigt!
Servera pajen både med en klick grädde och kolasås, och varför inte prova att dricka ett litet glas kylt Muscato d'Asti (tex. Castiôn från Piemonte i Italien) till.
Pelle Hanspers: Vi är sol (2011)